DISSABTE 3 DE MARÇ DE 2012

ELS GEGANTERS I GRALLERS DEL CENTRE PENITENCIARI LLEDONERS JA FORMEN PART DEL MÓN GEGANTER CATALÀ

EL PROJECTE

Tot va començar el 21 de juny de 2010 en que es va organitzar, al pavelló del Centre Penitenciari Lledoners, uns tallers de Cultura Popular i Tradicional Catalana a on hi van participar una colla representativa de cada àmbit del folklore català. Hi va participar una colla de bastoners, de castellers, gitanes, etc. Com a colla gegantera hi varen anar els Geganters i Grallers de La Llacuna. Aquests tallers van anar dirigits als interns de tots els mòduls del Centre Penitenciari i pel que fa el taller de món geganter se’ls hi va ensenyar en que consistia la tradició gegantera i cap grossera en tot el seu àmbit. També es va fer una petita demostració de com es feia sonar la gralla i el timbal així com se’ls hi va explicar el funcionament d’aquests instruments així com les parts que els composen. Va ser una jornada molt didàctica i els interns i el Centre ho va valorar molt positivament. Tant és així que va sortir la proposta de construir uns gegants al Centre Penitenciari i que aquests gegants fossin construïts pels mateixos interns.


Per tant, des del 2010, els Geganters i grallers de La Llacuna, conjuntament amb el Centre Penitenciari Lledoners, varen iniciar un projecte pioner en el nostre país que consistia en que, per una banda, els interns dirigits per Àlvar Ymbernon (Constructor dels Gegants bombers de La Llacuna i treballador de la presó) poguessin construir una parella de gegants i per l’altre, paral·lelament a la construcció de les figures, els Geganters i grallers de La Llacuna, durant l’any 2011, cada dissabte durant un llarg període de temps, es dirigien al Centre Penitenciari per formar un grup de geganters i grallers entre els interns de Lledoners. No obstant, durant els primers mesos del 2012, la colla llacunenca va formar un altre grup degut a que l'anterior els hi havien donat l'alta penitenciària.


VALORACIÓ DE L’EXPERIÈNCIA

Haver tingut la oportunitat de participar en aquest projecte tant engrescador en ha aportat una altra perspectiva en quant a Centres Penitenciaris es refereix. La experiència ha estat molt positiva i hem aprés tots, tant els interns com nosaltres. És un projecte que ens ha enriquit i ens enriqueix com a geganter i com a persona.

Per una banda, els interns del Centre han aprés els aspectes més importants de la cultura gegantera i cap grossera. Han aprés també l’art de la construcció de gegants així com a tocar la gralla i el timbal i a saber portar i fer ballar aquestes figures. De moment el grup de Lledoners està format per 3 grallers, 1 timbaler i 6 portadors i tots han coincidit en que aquest taller ha estat un dels més interessants que han fet en el Centre i algún d’ells ens ha confessat que, una vegada a l’exterior li agradaria formar part d’una colla gegantera.

Per altre banda, nosaltres també hem aprés molt i hem crescut com a geganter i com a persona. Ens han ensenyat el funcionament del mòdul, com s’organitzen, la convivència entre ells, el respecte mutu que es tenen, els tallers i artesanies que fan. També ens han explicat les seves inquietuds i angoixes, etc. Hem aprés a reconèixer que, sigui quin sigui l’error que hagin comés per estar allí, sobretot són persones respectables que ens han tractat impecablement bé.


ANÉCDOTES

-Els funcionaris del mòdul 6 de Lledoners ens comentaven que aquesta activitat gegantera al centre aportava alegria als interns, tant als que hi participaven com als que no i que, en concret, un dels grallers havia canviat molt des de que anem a ensenyar-li a tocar la gralla. Tenia una falta d’autoestima important i ara es sent més valorat i animat. Aquest intern declarava, textualment, que (estava molt feliç que gent “normal” vingui a veure’l a ell per ensenyar-li a tocar la gralla). Només per això ja ha valgut la pena. El que ens va sobtar va ser la paraula “normal” el que ens va fer pensar en la falta d’autoestima que tenia.


PRESENTACIÓ DELS GEGANTS DE LLEDONERS – DISSABTE 3 DE MARÇ

Després d'1 any i mig en que va sortir la proposta de construir uns gegants al Centre Penitenciari Lledoners, dissabte 3 de març 2012 es va fer la presentació oficial d'aquestes figures tant singulars esdevenint-se, d'aquesta mantera, els primers gegants d'una presó. Ha estat un any i mig de treball i il·lusió.

A les 08:45h del dissabte 3 de març de 2012 començaven a arribar totes les colles participants a la primera trobada gegantera en un Centre Penitenciari i la presentació dels Gegants de Lledoners.

Després d’uns estrictes controls de seguretat, les més de 150 persones, entre membres de colles, fotògrafs i periodistes, varen recórrer passadissos i patis fins arribar a on tindria lloc tots els actes de presentació dels gegants. Paral·lelament, els vehicles que portaven la imatgeria, eren conduits per una altra via d’accés i es va poder descarregar els gegants i plantar-los a lloc.

Al voltant de les 11:30 va tenir lloc els parlaments per part del Director del C.P Lledoners, un representant de la DGSP, d’Àlvar Ymbernon (Tècnic que a dirigit als interns en la construcció dels Gegants de Lledoners, del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de St. Joan de Vilatorrada (municipi a on es troba el centre penitenciari), del President de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i del Cap de Colla dels Geganters i Grallers de La Llacuna.

Després va tenir lloc els actes d’apadrinament dels gegants de Lledoners. Els padrins són els gegants de La Llacuna i els de Sant Joan de Vilatorrada.

Per una banda va tenir lloc el lliurament de presents per part dels Geganters i grallers de La Llacuna, tant al C.P Lledoners com al grup de grallers i timbalers del centre. Després, els el grup de portadors del C.P. es van posar, per primera vegada, la faixa de geganter que els donava la benvinguda en el món geganter català. Pel que fa el grup de grallers se’ls hi va regalar una canya per cada un com a símbol de creació del grup de músics de Lledoners. A continuació, a toc de redobla de tambor, es va descobrir la imatge definitiva dels gegants de Lledoners que va acabar amb un gran aplaudiment per part de tots els assistents a l’acte. Des d’aquell moment en Francesc i la Mercè ja formaven part de la àmplia família gegantera catalana. Francesc representa un intern aixecant pesos (activitat molt popular dintre del centre) i la Mercè representa la seva xicota també interna amb un llapis a la mà (l’artesania i manualitats activitats també molt popular al centre).

Les colles participants van ser: Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada, Masquefa, Sant Celoni, La Llacuna i l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya amb la Seu d’Urgell portadors dels gegants i gegantons i Juneda portadors dels cap grossos.

Posteriorment va començar una petita cercavila en cercle per fora del pati fins arribar al punt de partida a on es va fer la tradicional mostra de ball de gegants que va ser finalitzat amb l’actuació conjunta dels dos padrins (La Llacuna i Sant Joan de Vilatorrada) i posteriorment l’esperat Ball de Gegants dels Geganters i grallers del Centre Penitenciari Lledoners.

Per acabar va tenir lloc el lliurament de recordatoris a totes les colles participants. Els presents era un original rellotge de cera fet pels mateixos interns del centre.

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya també va regalar, al Centre Penitenciari, les figures de plom d’En Treball i Na Cultura. També ho va fer la vocalia del Bages-Berguedà que va portar un quadre amb tots els gegants de la vocalia.


A PARTIR D’ARA

Per part de la colla de La Llacuna encara estarem anant una temporada més al centre per continuar formant aquest nou grup de músics per poder, d'aquesta manera, crear un grup compacte de grallers i timbalers.

Degut a la rotació d’interns del Centre el que és vol aconseguir és que l'intern que tingui més habilitat al tocar la gralla i el timbal pugui ensenyar als demès interns o al seu successor en el cas de que en breu sortís del centre.


AGRAÏMENTS

Donar les gràcies a tothom pel suport que ens heu donat. També agrair a les colles que ens han acompanyat en la presentació dels gegants de Lledoners (Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada, Masquefa, Sant Celoni i l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya amb els seus gegants i gegantons portats per La Seu d'Urgell i els cap grossos per Juneda.

Agraïm també la participació d'Hermini (Director de Lledoners), d'Àlvar Ymbernon (tècnic que ha dirigit el procés de construcció dels gegants), els representants de la DGSP de la Generalitat de Catalunya, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de St. Joan de Vilatorrada, la Junta Directiva de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, a tots els membres dels Geganters i Grallers de La Llacuna per portar a terme aquesta iniciativa, a tots els mitjans de comunicació que han fet ressò d'aquest esdeveniment i sobretot a tots els interns que han participant en aquest projecte i han volgut aprendre a construir gegants, a portar-los i a tocar la gralla i el timbal.